Resultaten

 

             

 

Inleiding

Na de opening van de praktijk werd al snel duidelijk, dat mijn therapie vaak leidde tot  zeer goede resultaten. Dit is des te opmerkelijker, omdat veel van de behandelde patiŽnten al zeer lang klachten hadden, al vele andere therapieŽn hadden geprobeerd en/of dezelfde klachten al veel vaker hadden gehad. Om deze  resultaten te objectiveren, ben ik al snel begonnen met meten. Deze metingen voldoen niet aan de strenge criteria van vergelijkend wetenschappelijk onderzoek, maar ze zijn een oprechte poging om mij en andere geÔnteresseerden een zo objectief mogelijk beeld te geven, van de werkelijke resultaten.

 

Nu kan men metingen altijd bekritiseren. Zo kan men theoretisch nog (veel) meer gegevens meten, dan ik heb gedaan. Tevens kan men meten hoe angstig en/of depressief de patiŽnt met rugklachten is. Dit heb ik bewust niet gedaan, omdat  men volgens mij niet kan vaststellen wat oorzaak of gevolg is. Ook moet men niet teveel tijd te besteden aan het meten, de patiŽnt komt immers, omdat hij beter wil worden. Het beschikken over meer gegevens betekent niet perse dat men over meer of betere informatie beschikt. Integendeel: hoe groter het aantal te beantwoorden items, hoe groter het gevaar, dat de patiŽnt deze onnauwkeurig beantwoordt.

 

Ik denk over zoveel resultaten te beschikken, dat het de moeite waard is om ze op de volgende pagina's inzichtelijk te maken. Het betreft een overzicht van de door mijn patiŽnten behaalde resultaten in de periode september 2007 - eind december 2008.

 

lees verder: meetinstrumenten